Cicle Formatiu de Grau Superior
So per a audiovisuals
i espectacles

Informació general

Durada

Dos anys (dos cursos acadèmics) en 2.000 hores.

Horari

Tardes de dilluns a divendres de 15:00 h a 21:30 h.

Titulació

Tècnic/a superior en so per audiovisuals i espectacles.

Requisits d’accés
 • Títol de batxillerat.
 • Títol de tècnic de formació professional o d’arts plàstiques i disseny, tècnic superior de formació professional o tècnic especialista.
 • Haver superat el segon curs de batxillerat de qualsevol modalitat de batxillerat experimental.
 • Haver superat el Curs d’Orientació Universitària (COU) o el preuniversitari.
 • Títol de batxillerat per haver cursat el Batxillerat Unificat Polivalent (BUP).
 • Qualsevol titulació universitària o una d’equivalent.
 • Haver superat la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys.
Testimoni de la Clàudia

Treballem amb material, com taules de so, que s’utilitzen a nivell professional i que ens podem trobar en el món laboral un cop acabem els estudis

A Ites hi ha molts professors i professores que, a part de fer classes al centre, també treballen en el seu sector professional. Clarament això ens aporta vivències reals que en un futur laboral ens poden donar eines per solucionar problemes que ens trobarem.

Les instal·lacions de so són de les millors del centre, perquè estan molt ben estudiades. L’estudi de so m’agrada molt perquè té tres sales que són molt diferents entre sí, a més d’una sala de control que és molt intuïtiva, i això ajuda a poder utilitzar l’espai de forma independent. El centre dona facilitats a l’hora de reservar i utilitzar l’espai. Per altra banda, també treballem amb material, com taules de so, que s’utilitzen a nivell professional i que ens podem trobar en el món laboral un cop acabem els estudis.

La principal característica d’Ites és el seu ambient. Tots els alumnes fem una mica de tot però de forma independent. Es poden construir projectes amb gent de diferents cicles, treballant junts, i això permet aprendre diferents conceptes que poden servir per complementar l’especialització.

El Cicle

La competència general d’aquest títol consisteix a definir, planificar i supervisar la instal·lació, la captació, l’enregistrament, el control, l’emissió, la postproducció i la reproducció del so en audiovisuals, ràdio, indústria discogràfica, espectacles, esdeveniments i instal·lacions fixes de sonorització, controlant-ne i assegurant-ne la qualitat tècnica i formal.

Competències

 • Desenvolupament de projectes i control de so en viu i en instal·lacions fixes.
 • Controlar en directe la qualitat del so captat, registrat, emès, muntat o reproduït.
 • Realitzar la postproducció de bandes sonores, sincronitzant les diferents pistes de so amb les imatges, realitzant la mescla i tots els processos finals.
 • Dissenyar i controlar el projecte tècnic de so per a audiovisuals, ràdio, indústria discogràfica, d’espectacles, d’esdeveniments i d’instal·lacions fixes de sonorització.
 • Dissenyar el pla de treball per a la posada en marxa del projecte de so, relacionant fases, temps i recursos.
 • Realitzar la postproducció de bandes sonores, sincronitzant les diferents pistes de so amb les imatges, realitzant la mescla i tots els processos finals.
 • Supervisar els processos de muntatge, de desmuntatge, d’instal·lació, connexionat i manteniment del sistema de so.
 • Supervisar el condicionament acústic dels espais i de les localitzacions per a la captació i reproducció del so.
 • Definir, planificar i supervisar la instal·lació, la captació, l’enregistrament, el control, l’emissió, la postproducció i la reproducció del so en audiovisuals.

Àmbit professional

Aquest professional exercirà l’activitat en el sector audiovisual, radiofònic, discogràfic, d'espectacles, d’esdeveniments i d’instal·lació d’estructures fixes i efímeres de sonorització en recintes acotats.

Les principals sortides laborals són:

 • Cap de so de cinema, audiovisuals i espectacles.
 • Personal tècnic de so de cinema i audiovisuals.
 • Personal tècnic de so directe.
 • Personal tècnic d’enregistrament de so en estudi.
 • Personal tècnic d’enregistrament musical.
 • Personal tècnic de so per a PA (public address).
 • Personal tècnic de monitors de so.
 • Personal tècnic de sistemes de so.
 • Personal tècnic de so en sistemes sense fils.
 • Personal tècnic en sistemes de microfonia.
 • Especialista de so.
 • Personal muntador/a i editor/a de so.

Pràctiques

La formació en centres de treball (FCT) s’ha d’entendre com a pràctiques formatives no laborals, a les empreses, que fa l’alumnat dels ensenyaments de formació professional en centres de treball, mitjançant un acord de col·laboració que subscriuen el centre docent i l’empresa. Aquesta FCT s’orienta a completar el coneixement i les competències adquirides per l’alumnat en l’àmbit acadèmic, i a fer-los conèixer la realitat del món productiu per tal d’enfocar el seu projecte de futur professional i millorar les seves possibilitats d’inserció laboral.

Un dels objectius actuals és assegurar la qualitat i l’eficiència de les pràctiques a les empreses, així com la col·laboració entre empreses, centre docent i alumnes. A Ites, el nostre departament de pràctiques s’entrevista prèviament amb cada alumne per tal de conèixer les seves inquietuds i interessos. De la mateixa manera, també ens trobem amb les empreses per entendre les seves necessitats. Així fem que les dues peces encaixin i augmenti la satisfacció d’ambdues parts.
Els alumnes dels diferents Graus participen al llarg de les pràctiques en projectes i processos creatius reals adquirint els coneixements i recursos necessaris per incorporar-se al món laboral, amb 416 hores de pràctica al Grau Superior i 383 hores al Grau Mitjà.

A Ites, els alumnes poden escollir entre empreses dels diferents àmbits professionals sobre els quals reben formació per especialitzar-se en allò que més els interessa: productores de TV i vídeo, companyies de teatre, canals de televisió, empreses de publicitat, estudis de fotografia, festivals o empreses d’esdeveniments. Els nostres alumnes tenen l'oportunitat de realitzar les pràctiques en empreses de primera línia del sector i de referència nacional i internacional.

Pla d'estudis

Mòduls professionals i unitats formatives

Professorat

“Amb mi aprendreu com es fan les comunicacions als diferents programes de televisió i radio i acabareu gravant el vostre propi podcast.”

“Amb mi, l’alumnat treballarà les tècniques de gravació de música en estudi: des de la planificació, preproducció i el muntatge de la sessió, fins al control de la taula i tots els sistemes de l’estudi.”

Josep Maria Riera

Cap de currículum i tutor de so i docent

Granollers, 1973. Soc llicenciat en Enginyeria Tècnica Industrial (especialitzat en Electrònica Industrial i Sistemes Electrònics) per la EUSS. Des de l'any 2000 compagino la docència amb feines relacionades amb l'enginyeria acústica i les tècniques de sonorització de directes i espectacles. L'any 2008 vaig crear l'empresa RAudio, dedicada al lloguer de material per controls d'àudio analògics FOH d'alta gamma. Des de 2011 també col·laboro amb Axioma Consultors Acústics. Al llarg de la meva trajectòria he treballat amb artistes com Dr Calypso, Raimundo Amador, CyBee, Niña Pastori o Fito & Fitipaldis, entre d'altres. També he treballat en diferents sales i festivals, principalment com a tècnic de monitors, tècnic de FOH o participant del lloguer del material. Entre d'altres destaquen Sala Razzmatazz, Primavera Sound, BAM-Mercè, el Liceu, Palau Sant Jordi... Actualment soc docent al Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles.

Albert Puig

Cap tècnic i docent

Enginyer Tècnic en Telecomunicacions, vaig compaginar tota la carrera treballant com a freelance, fent de tècnic de so de directe tant pel que fa a concerts com a teatre. Més tard vaig passar a fer dissenys de so per espectacles de teatre i dansa i, paral·lelament, vaig muntar un estudi de gravació amb dos socis més, que va estar operatiu des de 1993 fins al 2004. Vaig entrar com a professor del Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles a Ites l’any 2000 i cinc anys més tard em van oferir la direcció tècnica del centre, tasca que he desenvolupat fins ara. Des de 2005 compagino la feina a Ites amb el mundial de MotoGP on he estat implicat més de deu anys en la producció de la senyal internacional dins del departament tècnic com a responsable de sistemes RF i intercom, primer i actualment com a coordinador de diferents Broadcasters que emeten en producció remota.

Marc Palet

Tutor de So i docent

Soc enginyer de so, diplomat superior en Música i Enginyeria Informàtica. Els meus crèdits inclouen mescles i masteritzacions per a més de 100 publicacions musicals, enregistraments i produccions audiovisuals. També he treballat com a tècnic de PA a festivals, empreses de sonorització i espectacles escènics. Tinc més de 10 anys d'experiència docent en cicles de formació professional i he sigut membre del panell d'experts EUR-ACE d'ANECA per a l'acreditació de la qualitat docent dels graus d'enginyeria de telecomunicacions de la UPM i la UAH. Actualment soc docent del Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles.

Álex Aznar

Tutor de vídeo, discjòquei i so i docent

Vaig acabar la carrera de telecomunicacions l'any 2001 amb una Beca Erasmus a Roma, i després de fer una petita incursió en el mon de la visió artificial aplicada al control de qualitat en cadenes de muntatge, vaig començar a Ites l'any 2003. He estat compaginant la meva tasca docent amb centenars de concerts i actes, on m'he especialitzat en el tema de la microfonia i coordinació de ràdio freqüència. He realitzat les meves funcions de tècnic d'escenari en els festivals més importants de Catalunya com ara el Cruïlla, Canet Rock, Primavera Sound, etc... Regidor tècnic del festival Etnival, Gires nacionals d'Operación Triunfo i David Civera. Gires per Catalunya de Dr Calipso, Gerard Quintana, Fundación Toni Manera i d'altres. Participació en grans concerts com Andrea Bocelli, Montserrat Cavallé, Lluís Llach o Deep Purple en els espais més importants com al Palau Sant Jordi, Liceu, Palau de la música, Sagrada Família, i d'altres. En constant formació per estar al dia de les darreres novetats del món audiovisual, tant de so com de vídeo. Actualment soc tutor del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vídeo, discjòquei i so, i docent dels Cicles Formatius de Grau Superior de Realització de projectes d'audiovisuals i espectacles i Producció d'audiovisuals i espectacles.

Marc Duran

Docent

L'any 2013 vaig començar en el món del espectacle fent de Backliner a la gira de presentació d'OKEY OK. L'any 2016 vaig acabar el CFGS de So per a Audiovisuals i Espectacles i després vaig començar a realitzar serveis com a tècnic de so per a diferents empreses i artistes. Sempre compaginat amb la feina de tècnic de so i seguint amb els meus estudis superiors en el Grau d'Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació, l'any 2017 vaig començar a impartir classes al Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vídeo, discjòquei i so i al Cicle Formatiu de Grau Superior de So per audiovisuals i espectacles. Del 2017 al 2021 vaig treballar per Axioma Consultors Acústics, despatx d'enginyeria, consultoria i assistència tècnica en matèria d'acústica ambiental i control del soroll on encara duc a terme algun servei. Durant aquests anys he treballat per a diversos esdeveniments com Festival de Pedralbes, La Mercè, Primavera Sound... Per altre banda, realitzo feina com a tècnic de diferents artistes. En els últims anys he treballat/treballo per artistes com ara Habla de mi en Presente, Suu, Arnau Griso... Actualment, compagino aquestes feines amb la coordinació tècnica de retransmissions en streamings per a editorials que presenten llibres i cd's.

Jonathan García

Docent

A l’any 98 vaig començar a guanyar-me la vida amb el món de l’àudio professional. Encara que la meva formació reglada es va quedar en FPII, com a tècnic d’electrònica de comunicacions, i un Mòdul professional a la Politècnica de València, mai he deixat de formar-me i he acabat formant a altres companys de l’ofici. He rebut cursos i seminaris de disseny de sistemes amb Meyer Sound, cursos de L’Acoustics, d&b, DiGiCo, Yamaha, SSL i fins i tot he donat formació de Yamaha, DiGiCo i Smaart. Vaig començar amb empreses petites de la meva ciutat fins que em van fer fixe a la desapareguda SONET, on vaig treballar a un grandíssim nombre de concerts i festivals. Desde l’any 2003 soc col·laborador Freelance en diverses empreses de so de Barcelona i Madrid. Soc el Cap de So del festival del Grec de Barcelona desde l’any 2012 i he treballat a diversos festivals (Primavera Sound, Sonar, PopArb…) He estat de gira amb artistes com Raimon o Jarabe de Palo, fent les tasques de tècnic de monitors. També m’he encarregat d'esdeveniments puntuals amb simfòniques com Harry Potter i la Pedra Filosofal Simphonyc al Palau Sant Jordi o Maestro al Liceu (orquestra, banda de rock i cantants). També m’he dedicat a fer d’assistent FOH i/o disseny de l’equip o la xarxa d’audio d’entregues de premis, concerts, festivals… Aquest any he començat a ser el tècnic oficial del Grup Siderland i el substitut a monitors de Joan Dausà. Com que soc inquiet, també he fet teatre de text i musical com a tècnic microfonista (sistemes inalàmbrics i coordonació RF) a Les Troyanes (fura del Baus), Perritxola (Dagoll Dagom Estrena Grec), Doctor Jeckill & Mister Hide... i com operador i dissenyador de so a Fang i Setge, Barbablava i Balada per un home mort (nominat a millor so als premis Broadwayworld Spain). Actualment soc professor del Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles.

 

 

Jordi Vericat

Docent

Vaig néixer a Barcelona l'abril de 1976 i vaig començar els estudis de música a l'edat de sis anys: piano i harmonia clàssica a l'Escola de Música de Barcelona de la mà d'Albert Giménez Atenalle i els germans Claret. A l'any 1994 vaig decidir canviar el piano pel baix. Vaig estudiar harmonia moderna i baix a l'Aula i al Taller de Músics amb professors com David Mengual, Ignasi Zamora i Guillermo Prats. Vaig compaginar el meu treball com a músic de sessió amb el meu estudi 'enregistrament de Barcelona JK Music. Des del 2012 fins al 2019 he girat internacionalment amb Jarabe de Palo, nominat a un Latin Grammy el 2018. He tocat/gravat amb artistes com: Ana Torroja (Mecano), Ted Polley (Danger Danger), Dyango, David Bustamante, Salva Racero (Lax'n Busto) o El Niño de la Hipoteca, entre d'altres. Actualment soc docent del Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles.

Raül Zamorano

Tutor de producció i docent

L'any 2006 em vaig llicenciar en Comunicació Audiovisual, treballant com a guionista i muntador a TV3 i combinant la feina com a Professor de Guió i Teoria de l'Audiovisual. Anys després vaig fer el Màster de Ficció Audiovisual, fent la tesina mentre ho compaginava amb la dramatúrgia i direcció a la companyia de Teatre Pentateatre Atòmic. He treballat per Publicitat, Ràdio i Ficció mentre segueixo formant-me com a teòric audiovisual. Actualment soc docent dels Cicles Formatius de Grau Superior de Producció d'audiovisuals i espectacles, Realització de projectes d'audiovisuals i espectacles i del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vídeo discjòquei i so.

Ángel Sardá

Docent

Sóc Llicenciat en Dret per la Universidad Complutense i en Art Dramàtic per la RESAD de Madrid. Treballo com a professor a les àrees de Producció i Empresa. També he desenvolupat les meves funcions com a professor en altres àrees com ara protocol o direcció d'Actors. Hi ha un element a destacar en la creació i els drets corresponents dels artistes sobre la seva creació. Per això em vaig especialitzar en el desenvolupament de la Llei de Propietat Intel·lectual i la seva gestió a través de les seves societats corresponents, depenent de l'àmbit de creació. Actualment soc professor de la UF transevrsal "Empresa i iniciativa emprenedora" a Ites.

Jaume Fernández

Docent

Soc el Jaume, professor del Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles. Vaig començar en el món de l'àudio professional per casualitat i d'una forma totalment autodidacta. Al principi com a tècnic freelance en diverses empreses locals del sector, fins que gràcies a amistats que vaig fer en aquest període, se'm va oferir treballar a l'antiga sala Zeleste (actual Razzmatazz) com a tècnic de so en la sala 2 i 3. Paral·lelament continuava fent feines puntuals per a empreses de so de l'àrea metropolitana. Un cop la sala Zeleste va passar a ser gestionada per una nova empresa, rebent el nom de Sala Razzmatazz, vaig ser contractat per fer-me càrrec de tot l'apartat d'àudio de totes les sales com a coordinador de personal i material, a més de ser tècnic de PA i FOH. Porto fent aquesta feina ja fa més de 20 anys. Durant aquest període de temps he sigut Director/Coordinador de so de diversos festivals musicals a vàries ciutats d'Espanya (Creamfields, Summercase, Daydream, etc...) i tècnic de so de gira de diferents grups musicals. Actualment, i des de fa quasi 10 anys, vaig de gira quasi exclusivament amb el grup Love of Lesbian per tota Espanya i l'estranger. Des de fa uns set anys també faig de docent a Ites i puntualment faig vàries masterclass a l'escola SAE Institute.

Preu

Matrícula:

1.265 € (Únic pagament)
1.050 € (Família nombrosa o monoparental)
950 € (Exalumnes)

630 € Mensuals

5% de descompte pagament trimestral (per curs)
7% de descompte pagament anual (per curs)

La modalitat de pagament mensual es distribueix en 22 quotes de setembre del primer curs a juny del segon curs.

Matricula't

Altres cicles formatius

Cicle Formatiu de Grau Superior

Producció d'audiovisuals i espectacles

Cicle Formatiu de Grau Superior

Il·luminació, captació i tractament d'imatge

Cicle Formatiu de Grau Superior

Realització de projectes d'audiovisuals i espectacles

Cicle Formatiu de Grau Mitjà

Vídeo, discjòquei i so

Contacte

Ites
Escola Tècnica de
Cicles Formatius d’Imatge i So

Carrer Bailèn, 36
08010 Barcelona
932328993
info@ites.es

Segueix-nos

Horari d'atenció:

De dilluns a divendres 9:00h a 19:00h

Cicle de Grau Superior So per a audiovisuals i espectacles

Informació general

Durada

Dos anys (dos cursos acadèmics) en 2.000 hores.

Horari

Tardes de dilluns a divendres de 15:00 h a 21:30 h.

Titulació

Tècnic/a superior en so per audiovisuals i espectacles.

Requisits d’accés

 • Títol de batxillerat.
 • Títol de tècnic de formació professional o d’arts plàstiques i disseny, tècnic superior de formació professional o tècnic especialista.
 • Haver superat el segon curs de batxillerat de qualsevol modalitat de batxillerat experimental.
 • Haver superat el Curs d’Orientació Universitària (COU) o el preuniversitari.
 • Títol de batxillerat per haver cursat el Batxillerat Unificat Polivalent (BUP).
 • Qualsevol titulació universitària o una d’equivalent.
 • Haver superat la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys.

Testimoni de la Clàudia

Treballem amb material, com taules de so, que s’utilitzen a nivell professional i que ens podem trobar en el món laboral un cop acabem els estudis

A Ites hi ha molts professors i professores que, a part de fer classes al centre, també treballen en el seu sector professional. Clarament això ens aporta vivències reals que en un futur laboral ens poden donar eines per solucionar problemes que ens trobarem.

Les instal·lacions de so són de les millors del centre, perquè estan molt ben estudiades. L’estudi de so m’agrada molt perquè té tres sales que són molt diferents entre sí, a més d’una sala de control que és molt intuïtiva, i això ajuda a poder utilitzar l’espai de forma independent. El centre dona facilitats a l’hora de reservar i utilitzar l’espai. Per altra banda, també treballem amb material, com taules de so, que s’utilitzen a nivell professional i que ens podem trobar en el món laboral un cop acabem els estudis.

La principal característica d’Ites és el seu ambient. Tots els alumnes fem una mica de tot però de forma independent. Es poden construir projectes amb gent de diferents cicles, treballant junts, i això permet aprendre diferents conceptes que poden servir per complementar l’especialització.

El Cicle

La competència general d’aquest títol consisteix a definir, planificar i supervisar la instal·lació, la captació, l’enregistrament, el control, l’emissió, la postproducció i la reproducció del so en audiovisuals, ràdio, indústria discogràfica, espectacles, esdeveniments i instal·lacions fixes de sonorització, controlant-ne i assegurant-ne la qualitat tècnica i formal.

Competències

 • Desenvolupament de projectes i control de so en viu i en instal·lacions fixes.
 • Controlar en directe la qualitat del so captat, registrat, emès, muntat o reproduït.
 • Realitzar la postproducció de bandes sonores, sincronitzant les diferents pistes de so amb les imatges, realitzant la mescla i tots els processos finals.
 • Dissenyar i controlar el projecte tècnic de so per a audiovisuals, ràdio, indústria discogràfica, d’espectacles, d’esdeveniments i d’instal·lacions fixes de sonorització.
 • Dissenyar el pla de treball per a la posada en marxa del projecte de so, relacionant fases, temps i recursos.
 • Realitzar la postproducció de bandes sonores, sincronitzant les diferents pistes de so amb les imatges, realitzant la mescla i tots els processos finals.
 • Supervisar els processos de muntatge, de desmuntatge, d’instal·lació, connexionat i manteniment del sistema de so.
 • Supervisar el condicionament acústic dels espais i de les localitzacions per a la captació i reproducció del so.
 • Definir, planificar i supervisar la instal·lació, la captació, l’enregistrament, el control, l’emissió, la postproducció i la reproducció del so en audiovisuals.

Àmbit professional

Aquest professional exercirà l’activitat en el sector audiovisual, radiofònic, discogràfic, d’espectacles, d’esdeveniments i d’instal·lació d’estructures fixes i efímeres de sonorització en recintes acotats.

Les principals sortides laborals són:

 • Cap de so de cinema, audiovisuals i espectacles.
 • Personal tècnic de so de cinema i audiovisuals.
 • Personal tècnic de so directe.
 • Personal tècnic d’enregistrament de so en estudi.
 • Personal tècnic d’enregistrament musical.
 • Personal tècnic de so per a PA (public address).
 • Personal tècnic de monitors de so.
 • Personal tècnic de sistemes de so.
 • Personal tècnic de so en sistemes sense fils.
 • Personal tècnic en sistemes de microfonia.
 • Especialista de so.
 • Personal muntador/a i editor/a de so.

Pràctiques

La formació en centres de treball (FCT) s’ha d’entendre com a pràctiques formatives no laborals, a les empreses, que fa l’alumnat dels ensenyaments de formació professional en centres de treball, mitjançant un acord de col·laboració que subscriuen el centre docent i l’empresa. Aquesta FCT s’orienta a completar el coneixement i les competències adquirides per l’alumnat en l’àmbit acadèmic, i a fer-los conèixer la realitat del món productiu per tal d’enfocar el seu projecte de futur professional i millorar les seves possibilitats d’inserció laboral.

Un dels objectius actuals és assegurar la qualitat i l’eficiència de les pràctiques a les empreses, així com la col·laboració entre empreses, centre docent i alumnes. A Ites, el nostre departament de pràctiques s’entrevista prèviament amb cada alumne per tal de conèixer les seves inquietuds i interessos. De la mateixa manera, també ens trobem amb les empreses per entendre les seves necessitats. Així fem que les dues peces encaixin i augmenti la satisfacció d’ambdues parts.
Els alumnes dels diferents Graus participen al llarg de les pràctiques en projectes i processos creatius reals adquirint els coneixements i recursos necessaris per incorporar-se al món laboral, amb 416 hores de pràctica al Grau Superior i 383 hores al Grau Mitjà.

A Ites, els alumnes poden escollir entre empreses dels diferents àmbits professionals sobre els quals reben formació per especialitzar-se en allò que més els interessa: productores de TV i vídeo, companyies de teatre, canals de televisió, empreses de publicitat, estudis de fotografia, festivals o empreses d’esdeveniments. Els nostres alumnes tenen l’oportunitat de realitzar les pràctiques en empreses de primera línia del sector i de referència nacional i internacional.

Professorat

Josep Maria Riera

Cap de currículum i tutor de so i docent

Granollers, 1973. Soc llicenciat en Enginyeria Tècnica Industrial (especialitzat en Electrònica Industrial i Sistemes Electrònics) per la EUSS. Des de l'any 2000 compagino la docència amb feines relacionades amb l'enginyeria acústica i les tècniques de sonorització de directes i espectacles. L'any 2008 vaig crear l'empresa RAudio, dedicada al lloguer de material per controls d'àudio analògics FOH d'alta gamma. Des de 2011 també col·laboro amb Axioma Consultors Acústics. Al llarg de la meva trajectòria he treballat amb artistes com Dr Calypso, Raimundo Amador, CyBee, Niña Pastori o Fito & Fitipaldis, entre d'altres. També he treballat en diferents sales i festivals, principalment com a tècnic de monitors, tècnic de FOH o participant del lloguer del material. Entre d'altres destaquen Sala Razzmatazz, Primavera Sound, BAM-Mercè, el Liceu, Palau Sant Jordi... Actualment soc docent al Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles.

“Amb mi aprendreu com es fan les comunicacions als diferents programes de televisió i radio i acabareu gravant el vostre propi podcast.”

Albert Puig

Cap tècnic i docent

Enginyer Tècnic en Telecomunicacions, vaig compaginar tota la carrera treballant com a freelance, fent de tècnic de so de directe tant pel que fa a concerts com a teatre. Més tard vaig passar a fer dissenys de so per espectacles de teatre i dansa i, paral·lelament, vaig muntar un estudi de gravació amb dos socis més, que va estar operatiu des de 1993 fins al 2004. Vaig entrar com a professor del Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles a Ites l’any 2000 i cinc anys més tard em van oferir la direcció tècnica del centre, tasca que he desenvolupat fins ara. Des de 2005 compagino la feina a Ites amb el mundial de MotoGP on he estat implicat més de deu anys en la producció de la senyal internacional dins del departament tècnic com a responsable de sistemes RF i intercom, primer i actualment com a coordinador de diferents Broadcasters que emeten en producció remota.

“Amb mi, l’alumnat treballarà les tècniques de gravació de música en estudi: des de la planificació, preproducció i el muntatge de la sessió, fins al control de la taula i tots els sistemes de l’estudi.”

Marc Palet

Tutor de So i docent

Soc enginyer de so, diplomat superior en Música i Enginyeria Informàtica. Els meus crèdits inclouen mescles i masteritzacions per a més de 100 publicacions musicals, enregistraments i produccions audiovisuals. També he treballat com a tècnic de PA a festivals, empreses de sonorització i espectacles escènics. Tinc més de 10 anys d'experiència docent en cicles de formació professional i he sigut membre del panell d'experts EUR-ACE d'ANECA per a l'acreditació de la qualitat docent dels graus d'enginyeria de telecomunicacions de la UPM i la UAH. Actualment soc docent del Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles.

Marc Duran

Docent

L'any 2013 vaig començar en el món del espectacle fent de Backliner a la gira de presentació d'OKEY OK. L'any 2016 vaig acabar el CFGS de So per a Audiovisuals i Espectacles i després vaig començar a realitzar serveis com a tècnic de so per a diferents empreses i artistes. Sempre compaginat amb la feina de tècnic de so i seguint amb els meus estudis superiors en el Grau d'Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació, l'any 2017 vaig començar a impartir classes al Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vídeo, discjòquei i so i al Cicle Formatiu de Grau Superior de So per audiovisuals i espectacles. Del 2017 al 2021 vaig treballar per Axioma Consultors Acústics, despatx d'enginyeria, consultoria i assistència tècnica en matèria d'acústica ambiental i control del soroll on encara duc a terme algun servei. Durant aquests anys he treballat per a diversos esdeveniments com Festival de Pedralbes, La Mercè, Primavera Sound... Per altre banda, realitzo feina com a tècnic de diferents artistes. En els últims anys he treballat/treballo per artistes com ara Habla de mi en Presente, Suu, Arnau Griso... Actualment, compagino aquestes feines amb la coordinació tècnica de retransmissions en streamings per a editorials que presenten llibres i cd's.

Álex Aznar

Tutor de vídeo, discjòquei i so i docent

Vaig acabar la carrera de telecomunicacions l'any 2001 amb una Beca Erasmus a Roma, i després de fer una petita incursió en el mon de la visió artificial aplicada al control de qualitat en cadenes de muntatge, vaig començar a Ites l'any 2003. He estat compaginant la meva tasca docent amb centenars de concerts i actes, on m'he especialitzat en el tema de la microfonia i coordinació de ràdio freqüència. He realitzat les meves funcions de tècnic d'escenari en els festivals més importants de Catalunya com ara el Cruïlla, Canet Rock, Primavera Sound, etc... Regidor tècnic del festival Etnival, Gires nacionals d'Operación Triunfo i David Civera. Gires per Catalunya de Dr Calipso, Gerard Quintana, Fundación Toni Manera i d'altres. Participació en grans concerts com Andrea Bocelli, Montserrat Cavallé, Lluís Llach o Deep Purple en els espais més importants com al Palau Sant Jordi, Liceu, Palau de la música, Sagrada Família, i d'altres. En constant formació per estar al dia de les darreres novetats del món audiovisual, tant de so com de vídeo. Actualment soc tutor del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vídeo, discjòquei i so, i docent dels Cicles Formatius de Grau Superior de Realització de projectes d'audiovisuals i espectacles i Producció d'audiovisuals i espectacles.

Jonathan García

Docent

A l’any 98 vaig començar a guanyar-me la vida amb el món de l’àudio professional. Encara que la meva formació reglada es va quedar en FPII, com a tècnic d’electrònica de comunicacions, i un Mòdul professional a la Politècnica de València, mai he deixat de formar-me i he acabat formant a altres companys de l’ofici. He rebut cursos i seminaris de disseny de sistemes amb Meyer Sound, cursos de L’Acoustics, d&b, DiGiCo, Yamaha, SSL i fins i tot he donat formació de Yamaha, DiGiCo i Smaart. Vaig començar amb empreses petites de la meva ciutat fins que em van fer fixe a la desapareguda SONET, on vaig treballar a un grandíssim nombre de concerts i festivals. Desde l’any 2003 soc col·laborador Freelance en diverses empreses de so de Barcelona i Madrid. Soc el Cap de So del festival del Grec de Barcelona desde l’any 2012 i he treballat a diversos festivals (Primavera Sound, Sonar, PopArb…) He estat de gira amb artistes com Raimon o Jarabe de Palo, fent les tasques de tècnic de monitors. També m’he encarregat d'esdeveniments puntuals amb simfòniques com Harry Potter i la Pedra Filosofal Simphonyc al Palau Sant Jordi o Maestro al Liceu (orquestra, banda de rock i cantants). També m’he dedicat a fer d’assistent FOH i/o disseny de l’equip o la xarxa d’audio d’entregues de premis, concerts, festivals… Aquest any he començat a ser el tècnic oficial del Grup Siderland i el substitut a monitors de Joan Dausà. Com que soc inquiet, també he fet teatre de text i musical com a tècnic microfonista (sistemes inalàmbrics i coordonació RF) a Les Troyanes (fura del Baus), Perritxola (Dagoll Dagom Estrena Grec), Doctor Jeckill & Mister Hide... i com operador i dissenyador de so a Fang i Setge, Barbablava i Balada per un home mort (nominat a millor so als premis Broadwayworld Spain). Actualment soc professor del Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles.

 

 

Jordi Vericat

Docent

Vaig néixer a Barcelona l'abril de 1976 i vaig començar els estudis de música a l'edat de sis anys: piano i harmonia clàssica a l'Escola de Música de Barcelona de la mà d'Albert Giménez Atenalle i els germans Claret. A l'any 1994 vaig decidir canviar el piano pel baix. Vaig estudiar harmonia moderna i baix a l'Aula i al Taller de Músics amb professors com David Mengual, Ignasi Zamora i Guillermo Prats. Vaig compaginar el meu treball com a músic de sessió amb el meu estudi 'enregistrament de Barcelona JK Music. Des del 2012 fins al 2019 he girat internacionalment amb Jarabe de Palo, nominat a un Latin Grammy el 2018. He tocat/gravat amb artistes com: Ana Torroja (Mecano), Ted Polley (Danger Danger), Dyango, David Bustamante, Salva Racero (Lax'n Busto) o El Niño de la Hipoteca, entre d'altres. Actualment soc docent del Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles.

Raül Zamorano

Tutor de producció i docent

L'any 2006 em vaig llicenciar en Comunicació Audiovisual, treballant com a guionista i muntador a TV3 i combinant la feina com a Professor de Guió i Teoria de l'Audiovisual. Anys després vaig fer el Màster de Ficció Audiovisual, fent la tesina mentre ho compaginava amb la dramatúrgia i direcció a la companyia de Teatre Pentateatre Atòmic. He treballat per Publicitat, Ràdio i Ficció mentre segueixo formant-me com a teòric audiovisual. Actualment soc docent dels Cicles Formatius de Grau Superior de Producció d'audiovisuals i espectacles, Realització de projectes d'audiovisuals i espectacles i del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vídeo discjòquei i so.

Ángel Sardá

Docent

Sóc Llicenciat en Dret per la Universidad Complutense i en Art Dramàtic per la RESAD de Madrid. Treballo com a professor a les àrees de Producció i Empresa. També he desenvolupat les meves funcions com a professor en altres àrees com ara protocol o direcció d'Actors. Hi ha un element a destacar en la creació i els drets corresponents dels artistes sobre la seva creació. Per això em vaig especialitzar en el desenvolupament de la Llei de Propietat Intel·lectual i la seva gestió a través de les seves societats corresponents, depenent de l'àmbit de creació. Actualment soc professor de la UF transevrsal "Empresa i iniciativa emprenedora" a Ites.

Jaume Fernández

Docent

Soc el Jaume, professor del Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles. Vaig començar en el món de l'àudio professional per casualitat i d'una forma totalment autodidacta. Al principi com a tècnic freelance en diverses empreses locals del sector, fins que gràcies a amistats que vaig fer en aquest període, se'm va oferir treballar a l'antiga sala Zeleste (actual Razzmatazz) com a tècnic de so en la sala 2 i 3. Paral·lelament continuava fent feines puntuals per a empreses de so de l'àrea metropolitana. Un cop la sala Zeleste va passar a ser gestionada per una nova empresa, rebent el nom de Sala Razzmatazz, vaig ser contractat per fer-me càrrec de tot l'apartat d'àudio de totes les sales com a coordinador de personal i material, a més de ser tècnic de PA i FOH. Porto fent aquesta feina ja fa més de 20 anys. Durant aquest període de temps he sigut Director/Coordinador de so de diversos festivals musicals a vàries ciutats d'Espanya (Creamfields, Summercase, Daydream, etc...) i tècnic de so de gira de diferents grups musicals. Actualment, i des de fa quasi 10 anys, vaig de gira quasi exclusivament amb el grup Love of Lesbian per tota Espanya i l'estranger. Des de fa uns set anys també faig de docent a Ites i puntualment faig vàries masterclass a l'escola SAE Institute.

Preu

Matrícula:

1.265 € (Únic pagament)
1.050 € (Família nombrosa o monoparental)
950 € (Exalumnes)

630 € Mensuals

5% de descompte pagament trimestral (per curs)
7% de descompte pagament anual (per curs)

La modalitat de pagament mensual es distribueix en 22 quotes de setembre del primer curs a juny del segon curs.

Altres cicles formatius

Cicle Formatiu de Grau Mitjà

Vídeo, discjòquei i so

Cicle Formatiu de Grau Superior

Realització de projectes d'audiovisuals i espectacles

Cicle Formatiu de Grau Superior

Il·luminació, captació i tractamet d'imatge

Cicle Formatiu de Grau Superior

Producció d'audiovisuals i espectacles

Contacte

Ites
Escola Tècnica de
Cicles Formatius d’Imatge i So

Carrer Bailèn, 36
08010 Barcelona
932328993
info@ites.es

Horari d’atenció:
De dilluns a divendres 9:00h a 19:00h