EN
ES

CFGM Vídeo, discjòquei i so

Al CFGM de Vídeo, discjòquei i so volem obrir-te els ulls a tot el ventall de possibilitats i sortides professionals del món audiovisual per tal de descobrir quina de les especialitats t'enamora més i explorar el teu límit creatiu. Aquest cicle et permetrà dur la teva creativitat al màxim i adquirir una base per després introduir-te al món laboral. Entre d’altres, podràs aprendre tècniques de mapping i ser capaç de generar-ne tots els efectes visuals i de so, a il·luminar un espai o espectacle programant projectors mòbils i LEDS RGB o a fer fotografies i retocar-les digitalment. Alhora també aprendràs a connectar els diferents equips elèctricament i a muntar equips de so per poder fer sessions en viu.
Informació general

Durada

Dos anys (dos cursos acadèmics) en 2.000 hores.

Horari

Matins de dilluns a divendres de 8:30 h a 15:00 h.

Titulació

Tècnic/a en vídeo, discjòquei i so

Requisits d’accés
 • Títol de graduat en educació secundària obligatòria.
 • Haver superat el curs específic per a l’accés als cicles de grau mitjà.
 • Títol de tècnic o de tècnic auxiliar.
 • Haver superat el segon curs del Batxillerat Unificat i Polivalent (BUP).
 • Altres estudis equivalents a efectes acadèmics.
 • Haver superat la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys.
 • Haver superat els mòduls obligatoris d’un programa de qualificació professional inicial (PQPI).
Testimoni de la Marina

Una de les coses que més m’agrada del centre és que disposa d’un material actualitzat i de qualitat

És molt positiu que al CFGM de Vídeo, Discjòquei i So comencem a fer pràctiques. És una bona manera de conèixer gent del sector i començar a veure i aprendre com és el món laboral. També és una manera  de fer-nos una idea i tenir una base prèvia d’allò que ens trobarem quan haguem de fer el salt al món professional. Estic fent les pràctiques en un teatre com a tècnica d’il·luminació i so i, personalment, aquesta experiència m’està ajudant a orientar-me de cara a allò que vull fer en un futur.

Tant les aules com els espais d’Ites són de gran qualitat, i una de les coses que més m’agrada del centre és que disposa d’un material actualitzat i de qualitat. Quan hem de gravar o utilitzar material per a qualsevol altre activitat, sabem que un cop acabem els estudis ens en trobarem de molt semblant i ja el sabrem operar.

Una de les coses que més m’agrada d’Ites són les amistats que s’hi fan. Amb els companys/es podem organitzar projectes i utilitzar espais i material que el centre ens cedeix. Això serveix per aprendre sobre allò que estan estudiant a altres cicles i també per agafar idees per a futurs projectes. També trobo important que els professors/es estiguin treballant d’allò que han estudiat. Això ens motiva als/a les alumnes perquè és on volem arribar.

El Cicle
La competència general d’aquest títol consisteix a fer sessions d’animació musical i visual en viu i en directe i efectuar la captació, mescla directa, enregistrament i reproducció de so en tot tipus de projectes sonors.
Competències
 • Realitzar sessions d’animació musical i visual en directe i efectuar la captació, mescla directa, enregistrament i reproducció de so en tot tipus de projectes sonors.
 • Determinar els mitjans humans i materials necessaris per fer sessions d’animació musical i visual.
 • Captar, editar i preparar arxius musicals i visuals.
 • Muntar, connectar i desmuntar equips de so, imatge i il·luminació en projectes de so i d’animació musical i visual.
 • Aconseguir un so òptim i sense interferències mitjançant l’elecció dels micròfons més adequats, la seva ubicació i l’ús d’accessoris i perxes.
 • Fer la mescla directa, l’edició, l’enregistrament i la reproducció en tot tipus de projectes de so.
 • Adaptar-se a les noves situacions laborals originades per canvis tecnològics i organitzatius en els processos productius.
Àmbit professional
El/la professional exercirà l’activitat en l’àmbit del so per a produccions de cinema, vídeo, televisió, multimèdia, ràdio, indústria discogràfica, espectacles i instal·lacions fixes de sonorització en grans, mitjanes i petites empreses, públiques o privades, televisions, productores de cinema i vídeo, emissores de ràdio, productores discogràfiques, empreses de doblatge, empreses de sonorització i productores d’espectacles. També es poden dur a terme activitats en empreses dedicades a la producció d’esdeveniments musicals públics com bars musicals, discoteques, sales de festa, sales de ball, sales de concerts o festivals. També s'adquiriran competències per participar en esdeveniments no estrictament musicals com ara desfilades de moda, presentacions publicitàries o fires de mostres i en grans, mitjanes i petites empreses, per compte propi o aliè dedicades al tractament digital d’imatges. El grau mitjà en vídeo, discjòquei i so és un primer pas en el món de l’audiovisual.

Les principals sortides laborals són:

 • Ajudant de so en televisió.
 • Microfonista de cinema i vídeo.
 • Microfonista de concerts musicals.
 • Microfonista d’espectacles escènics.
 • Ajudant de muntatge de so en cinema.
 • Discjòquei.
 • Vídeo-joquei.
 • Vídeo discjòquei
 • Light-joquei.
Pràctiques
La formació en centres de treball (FCT) consisteix en unes pràctiques formatives no laborals dins empreses del sector. L’alumnat dels diversos estudis de formació professional duu a terme aquestes pràctiques en centres de treball, mitjançant un acord de col·laboració que subscriuen el centre docent i l’empresa. Aquesta FCT s’orienta a completar el coneixement i les competències adquirides per l’alumnat en l’àmbit acadèmic, i a fer-los conèixer la realitat del món productiu per tal d’enfocar el seu projecte de futur professional i millorar les seves possibilitats d’inserció laboral.

Un dels objectius actuals és assegurar la qualitat i l’eficiència de les pràctiques a les empreses, així com la col·laboració entre empreses, centre docent i alumnes. A Ites el nostre departament de pràctiques s’entrevista prèviament amb cada alumne per tal de conèixer les seves inquietuds i interessos. De la mateixa manera, també ens trobem amb les empreses per entendre les seves necessitats. Així fem que les dues peces encaixin i augmenti la satisfacció d’ambdues parts. Els alumnes dels diferents graus participen al llarg de les pràctiques en projectes i processos creatius reals adquirint els coneixements i recursos necessaris per incorporar-se al món laboral, amb 416 hores de pràctiques al Grau Superior i 383 hores al Grau Mtjà.

A Ites els alumnes poden escollir entre empreses dels diferents àmbits professionals sobre els quals reben formació per especialitzar-se en allò que més els interessi: productores de TV i vídeo, companyies de teatre, canals de televisió, empreses de publicitat, estudis de fotografia, festivals o empreses d’esdeveniments… Els nostres alumnes tenen l’oportunitat de realitzar les pràctiques en empreses de primera línia del sector i de referència nacional i internacional.

Pla d'estudis

Mòduls professionals i unitats formatives

Professorat
“Amb mi aprendreu les bases del so, la microfonia i les taules de mescles, però també com funcionen tant els equips de so i de vídeo. (M'encanta la tecnologia i els gadgets)”
“Amb mi l’alumnat s’aproparà al món dels Clubs i Festivals, estudiarà els diferents suports d’àudio disponibles, repassarà la història de la música electrònica i aprendrà a mesclar la música en viu.”

“Hello! Amb mi practicaràs el teu anglès a través d’una sèrie de projectes relacionats amb l’audiovisual, el teu primer projecte és crear un videodiari perquè tots ens puguem conèixer!”

Álex Aznar

Tutor de vídeo, discjòquei i so i docent
Vaig acabar la carrera de telecomunicacions l'any 2001 amb una Beca Erasmus a Roma, i després de fer una petita incursió en el mon de la visió artificial aplicada al control de qualitat en cadenes de muntatge, vaig començar a Ites l'any 2003. He estat compaginant la meva tasca docent amb centenars de concerts i actes, on m'he especialitzat en el tema de la microfonia i coordinació de ràdio freqüència. He realitzat les meves funcions de tècnic d'escenari en els festivals més importants de Catalunya com ara el Cruïlla, Canet Rock, Primavera Sound, etc... Regidor tècnic del festival Etnival, Gires nacionals d'Operación Triunfo i David Civera. Gires per Catalunya de Dr Calipso, Gerard Quintana, Fundación Toni Manera i d'altres. Participació en grans concerts com Andrea Bocelli, Montserrat Cavallé, Lluís Llach o Deep Purple en els espais més importants com al Palau Sant Jordi, Liceu, Palau de la música, Sagrada Família, i d'altres. En constant formació per estar al dia de les darreres novetats del món audiovisual, tant de so com de vídeo. Actualment soc tutor del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vídeo, discjòquei i so, i docent dels Cicles Formatius de Grau Superior de Realització de projectes d'audiovisuals i espectacles i Producció d'audiovisuals i espectacles.
Marc Duran

Docent
L'any 2013 vaig començar en el món del espectacle fent de Backliner a la gira de presentació d'OKEY OK. L'any 2016 vaig acabar el CFGS de So per a Audiovisuals i Espectacles i després vaig començar a realitzar serveis com a tècnic de so per a diferents empreses i artistes. Sempre compaginat amb la feina de tècnic de so i seguint amb els meus estudis superiors en el Grau d'Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació, l'any 2017 vaig començar a impartir classes al Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vídeo, discjòquei i so i al Cicle Formatiu de Grau Superior de So per audiovisuals i espectacles. Del 2017 al 2021 vaig treballar per Axioma Consultors Acústics, despatx d'enginyeria, consultoria i assistència tècnica en matèria d'acústica ambiental i control del soroll on encara duc a terme algun servei. Durant aquests anys he treballat per a diversos esdeveniments com Festival de Pedralbes, La Mercè, Primavera Sound... Per altre banda, realitzo feina com a tècnic de diferents artistes. En els últims anys he treballat/treballo per artistes com ara Habla de mi en Presente, Suu, Arnau Griso... Actualment, compagino aquestes feines amb la coordinació tècnica de retransmissions en streamings per a editorials que presenten llibres i cd's.
Toni Bass

Docent
Soc productor, compositor i DJ. Vaig començar la meva carrera musical a principis dels 90's. Des de llavors he editat la meva música sota diferents noms: Deux, "Xs", Outnow, The Thief... Les meves influències Disco, Soul, House, Electrònica... es veuen clarament reflectides en tota la meva feina. Vaig crear "Athletic Disco Club" ("ADC") festa, label i col·lectiu pioner a Barcelona al so Disco- NuDisco, sent el primer a portar a la ciutat artistes com Jacques Renault, Todd Terje, Eric Duncan, Bicep, etc... Sota el nom "Deux" he aconseguit un gran èxit internacional amb treballs com "Deux", "Sun Risin' Up", "Xpand", i els més recents "Diskout", "Party People", "What I Like", "Come On" i l'últim "To The Music" que ha aconseguit els primers llocs en llistes especialitzades, gairebé tots ells remesclats per grans artistes i productors internacionals i editats en prestigiosos segells com Defected! He remesclat Scissor Sisters, Miss Kittin, Josh One i Sideral, entre d'altres; he compost bandes sonores per a cinema, exposicions d'arquitectura, art, vídeos de moda (Carolina Herrera, Pedro del Hierro, Mango, Zara), i per a artistes tan dispars com Martirio o La Terremoto de Alcorcón, a qui vaig compondre i produir "Libérate" (himne oficial de l'Europride 2007). Com a DJ he seguit una trajectòria ascendent des del principi fins al dia d'avui, actuant a grans festivals de música com Sónar, FIB, Winter Conference Miami, etc...; en pràcticament tots els clubs de Barcelona (ciutat de residència), Madrid, Eivissa, Bilbao...; grans clubs de Londres, Berlín, París..., i a diferents clubs i esdeveniments de Nova York, Miami i Sud-Amèrica. Actualment soc docent al Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vídeo, discjòquei i so.
Xavier Kaye

Docent
Soc Xavier Kaye, mig anglès i mig català. He passat el cinquanta per cent de la meva vida al Regne Unit i l'altra meitat vivint a Barcelona. Durant les últimes dues dècades he treballat en educació i creativitat. Vaig estudiar Art i Disseny a la Universitat de Canterbury i em vaig graduar l'any 2002. Als vint anys vaig començar a ensenyar anglès com a segona llengua i després, al 2008, vaig crear una organització artística com a trampolí per als artistes emergents internacionals.
Ángel Sardá

Docent
Sóc Llicenciat en Dret per la Universidad Complutense i en Art Dramàtic per la RESAD de Madrid. Treballo com a professor a les àrees de Producció i Empresa. També he desenvolupat les meves funcions com a professor en altres àrees com ara protocol o direcció d'Actors. Hi ha un element a destacar en la creació i els drets corresponents dels artistes sobre la seva creació. Per això em vaig especialitzar en el desenvolupament de la Llei de Propietat Intel·lectual i la seva gestió a través de les seves societats corresponents, depenent de l'àmbit de creació. Actualment soc professor de la UF transevrsal "Empresa i iniciativa emprenedora" a Ites.
Aleix Ramisa

Docent
Marco Domenichetti

Docent
Vaig néixer a Milà el 14.03.1975 a les 11h45 i em vaig diplomar en flauta de bec amb Ezequiel Recondo a l’Accademia Internazionale della musica. Vaig perfeccionar el repertori contemporani i tard-medieval amb Daniele Bragetti i Kees Boeke, desprès vaig entrar en la música de càmera del barroc italià amb Laura Alvini. Vaig estudiar música eletrònica al IRMus amb Michele Tadini, Alvise Vidolin i Pietro Polotti. Des de l’ any 1990 toco el piffero, oboè popular dels Apenins de Le Quattro Province (PV, PC, GE, AL). Des de l’any 2000 realitzo activitats didàtiques en diverses escoles i entitats. He fundat grups com LampeTron, Epinfrai, La scintilla musicale i ooeevv. He participat en diversos festivals italians i europeus, he col·laborat amb diverses institucions i actualment soc preofessor del Cicle formatiu de grau mitjà de Vídeo discjòquei i so.
Jaume Fernández

Docent
Soc el Jaume, professor del Cicle Formatiu de Grau Superior de So per a audiovisuals i espectacles. Vaig començar en el món de l'àudio professional per casualitat i d'una forma totalment autodidacta. Al principi com a tècnic freelance en diverses empreses locals del sector, fins que gràcies a amistats que vaig fer en aquest període, se'm va oferir treballar a l'antiga sala Zeleste (actual Razzmatazz) com a tècnic de so en la sala 2 i 3. Paral·lelament continuava fent feines puntuals per a empreses de so de l'àrea metropolitana. Un cop la sala Zeleste va passar a ser gestionada per una nova empresa, rebent el nom de Sala Razzmatazz, vaig ser contractat per fer-me càrrec de tot l'apartat d'àudio de totes les sales com a coordinador de personal i material, a més de ser tècnic de PA i FOH. Porto fent aquesta feina ja fa més de 20 anys. Durant aquest període de temps he sigut Director/Coordinador de so de diversos festivals musicals a vàries ciutats d'Espanya (Creamfields, Summercase, Daydream, etc...) i tècnic de so de gira de diferents grups musicals. Actualment, i des de fa quasi 10 anys, vaig de gira quasi exclusivament amb el grup Love of Lesbian per tota Espanya i l'estranger. Des de fa uns set anys també faig de docent a Ites i puntualment faig vàries masterclass a l'escola SAE Institute.
Raül Zamorano

Tutor de producció i docent
L'any 2006 em vaig llicenciar en Comunicació Audiovisual, treballant com a guionista i muntador a TV3 i combinant la feina com a Professor de Guió i Teoria de l'Audiovisual. Anys després vaig fer el Màster de Ficció Audiovisual, fent la tesina mentre ho compaginava amb la dramatúrgia i direcció a la companyia de Teatre Pentateatre Atòmic. He treballat per Publicitat, Ràdio i Ficció mentre segueixo formant-me com a teòric audiovisual. Actualment soc docent dels Cicles Formatius de Grau Superior de Producció d'audiovisuals i espectacles, Realització de projectes d'audiovisuals i espectacles i del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vídeo discjòquei i so.
Blanca Serrano

Tutora d'imatge i docent
Em dedico, principalment, a la fotografia d'esdeveniments tant de reportatge social (bodes, etc.) com d'esdeveniments corporatius. He treballat per agències i empreses com Hard Rock, cobrint concerts i esdeveniments corporatius. També he impartit tallers de fotografia en llocs com Max Studio, Casanova Foto o Golferichs Català Roca. A nivell personal, m'interessa la relació entre la fotografia i la memòria històrica, íntima i familiar. Actualment soc docent del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Il·luminació, captació i tractament d'imatge.
Preu

Matrícula:

1.265 € (Únic pagament)
1.050 € (Família nombrosa o monoparental)
950 € (Exalumnes)

595 € Mensuals

5% de descompte pagament trimestral (per curs)
7% de descompte pagament anual (per curs)

La modalitat de pagament mensual es distribueix en 22 quotes de setembre del primer curs a juny del segon curs.

Matricula't
Altres cicles formatius

Cicle Formatiu de Grau Superior

Producció d'audiovisuals i espectacles

Cicle Formatiu de Grau Superior

So per a audiovisuals i espectacles

Cicle Formatiu de Grau Superior

Realització de projectes d'audiovisuals i espectacles

Cicle Formatiu de Grau Superior

Il·luminació, captació i tractament d'imatge

Contacte

Ites
Escola Tècnica de
Cicles Formatius d’Imatge i So

Carrer Bailèn, 36
08010 Barcelona
932328993
info@ites.es

Segueix-nos

Horari d'atenció:

De dilluns a divendres 9:00h a 19:00h